top of page

Juhlakattaus vanhoilla Arabian astioilla


Oi, kun ihanaa sommitella juhlakattaus! Kun nyt korona-aikaan ei ole voinut viettää oikeita juhlia, johon kokoontuvat sukulaiset ja ystävät, niin loihditaan sitten kevään juhlakattaus kuvauksia varten. Tykkään ottaa fiiliskuvia, kun kuvailen Kanelimamman herkkuja ja juhlapöytä sopii mitä parhaiten herkkujen miljööksi vai mitä?


Pidän vanhoista esineistä, olen aina pitänyt. Tämä on varmaankin geeneissä, sillä mummini kiersi aikoinaan kaikki mahdolliset antiikkiliikkeet ja kirpputorit. Myös lapsuuden kodissani Pohjois-Karjalassa oli paljon vanhoja huonekaluja ja tavaroita ryijystä kuparipannuun - ja niinpä myös minulla! Ja vanhat esineet sopivatkin hyvin vuonna 1949 rakennettuun kotiini.


Löysin yli kymmenen vuotta sitten kirpputorilta upean, Arabian vanhan Filigran-astiaston.

Tiesin, että kahviastiasto on epäkäytännöllinen, sillä posliini on ohuen ohutta ja kultakuviollisia kuppeja ja lautasia ei voi pestä astianpesukoneessa. Mutta silti ostin. Koska astiasto oli niin kaunis! Ja nyt kymmenen vuoden kaapissa olon jälkeen tämä Raija Uosikkisen vuosina 1965-1975 tuotannossa ollut astiasto pääsi päivänvaloon.





Olen aina pitänyt kukista ja Filigranissa on kaunis kukkaornamentti kullansävyisenä. Kahvikupin muoto on siro; tosin kahvia saa kaataa sitten tiuhaan tahtiin. Kahvikupin alle on suunniteltu pienen pieni lautanen, jonka alla on hieman suurempi lautanen. Minä löysin kirpputorilta kymmenkunta kuppia ja lautasta sekä myös upean tarjoilulautasen ja sokerikon.

Sain kokonaisuuden muistaakseni 100 eurolla ja nyt ainakin yksi kahvikuppi maksaa eräässä vanhojen tavaroiden liikkeessä 25€: www.laatutavara.com tai www.astiataivas.com. Mutta enpä ole myymässä :).


Filigran-kahviastiasto sopii niin hyvin juhlaan ympäri vuoden, sillä väritys on hillitty. Onko sinulla jokin vanha astiasto, jota käytät vain juhlissa? Arjessa käytän Teemaa tai Marimekon Oiva-mukeja, mutta juhlaan pitää olla jotain erityistä ja kaunista vai mitä?



Jos haluat lukea lisää Raija Uosikkisesta, niin tässäpä muutama Wikipedian juttu tästä Arabian lahjakkaasta suunnittelijasta:



Ihania juhlahetkiä! Ja jos juhlia ei voi järjestää, niin ainahan voit hemmotella itsesäsi kauniilla kattauksella. Arkikin voi olla juhlaa :).


Ystävyydellä,

Hanne




151 views0 comments

Comentários


bottom of page