top of page

Vappumunkit toffeekuorrutuksella

Kun leivon, niin leivon yleensä pullaa tai sämpylöitä. Pullat herkuttelemme lasteni kanssa maidon kera ja lämpimiin sämpylöihin levitämme ison määrän oikeaa voita. Mikä herkkuhetki!


Vappua juhlitaan tällä viikolla ja olen paistanut itse munkkeja varmaankin yli kymmenen vuotta jokaisena vappuna. Niinpä nytkin. Tosin nämä munkit paistoin hieman ennakkoon, jotta saisin ne kuvattua tähän blogiini.

En ole mikään leipurimestari, mutta munkkeja osaan toki leipoa, sillä onhan pohjalla pullataikina! Yleensä pyöritän liian isoja munkkeja, jotka eivät paistu kunnolla rasvassa. Nyt päätin kuitenkin pyöritellä kohonneesta pullataikinasta pieniä palloja, joiden keskelle tein juomapullon korkilla reiän. Huom! Pullataikina on oltava aika tiivis, sillä muutoin reiityksen jälkeen munkkeja on vaikea siirtää kuumaan munkkirasvaan kypsymään. Eli pyöritä ensin tiivitä palloja jauhoja käyttäen.


Kun leivon, en yleensä katso ohjeita mistään, vaan sekoitan aineksia keskenään. Olen oppinut tämän äidiltäni. Mutta tässäpä sinulle munkkien pullataikinan resepti:


3 dl maitoa (vesikin käy!) 30g hiivaa (liuota kädenlämpöiseen maitoon/veteen)

ripaus suolaa 1,5 dl sokeria 1 rkl kardemummaa

9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (lisää, jos on tarvetta, sillä munkkien on oltava tiiviitä)

75 g voita tai margariinia (sula)

Itse en käytä pullataikinassa kananmunaa, sillä mielestäni pullista tulee hyviä ja jopa pehmeämpiä ilman kananmunaa. Mutta jos olet tottunut käyttämään omassa taikinassasi pullaa, niin hyviä niistäkin tulee! Sekoita ensin hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää loput aineet. Vaivaa taikinaa siten, että se irtoaa astiasta ja anna taikinan kohota noin 20 min.


Sitten vaan pieniä palloja pyörittämään! Muista laittaa ajoissa rypsiöljy kattilaan kiehumaan, jotta rasva on mahdollisimman kuuma kypsentääkseen munkit. Itse laitan kattilaan aina kolme munkkia kerrallaan ja kun pinta on ruskea käännän pihdeillä munkit toisinpäin. Munkkien paistaminen on aika nopeaa ja yleensä munkit kypsyvät kiehuvassa öljyssä muutamissa minuuteissa.


Yleensä munkit kastetaan heti sokerissa, mutta minä toki halusin hyödyntää Kanelimamman omia herkkuja leivonnassa eli sokeripäällysteen sijaan tämän vuoden munkit saavat toffeekuorrutteen! Ja sehän on helppoa. Avaa vain pussillinen toffeita, ota käärepaperit pois ja aseta makeiset kulhoon. Lisää tilkka kermaa (noin puoli desiä) ja laita mikroon minuutiksi. Kerman lisäys on ehdotonta, sillä muutoin toffee kovettuu liikaa munkkien päälle ja niitä on vaikeaa syödä :). Saat ihanan toffeekuorrutuksen hetkessä sulattamalla toffeen mikrossa. Kaada toffeeseos munkkien päälle ja ripottele lopuksi nonparelleja tai raesokeria leipomusten päälle.


Munkit ovat mieluisa herkkulahja, jos käyt vappuna kylässä vaikkapa naapurissa tai sukulaisissa, mutta muistathan koronarajoitukset... Ensi vappuna juhlitaan toivottavasti ilman mitään rajoituksia.


Herkullista ja hyvää vappua sinulle!


Ystävyydellä Hanne


34 views0 comments

Comments


bottom of page