top of page

Vastuulliset joululahjat, mitä se tarkoittaa?


Vastuullisuudesta puhutaan ja kirjoitetaan kauniisti ja laveasti joka paikassa ja usein maalaillaan suuria kuvia maailman parantamisesta. Ilmiö on trendi. Mutta mitä vastuullisuus on konkreettisesti? Sain tehdä ison tarjouksen henkilökunnan joululahjoista eräälle keskisuomalaiselle yritykselle Kanelimamman jouluherkuista. Tarjous kiinnosti ja ostaja halusi tietää lisää yrityksen vastuullisuudesta. Mietin hetken ja soitin kysyäkseni mitä hän tarkoittaa vastuullisuudella, sillä se on niin moniulotteinen asia.


Kerroin Kanelimamman perusideologian eli kaikki ne seikat, jotka on kirjattu nettisivullekin: herkuissa ei käytetä palmuöljyä (mikä tuhoaa sademetsiä), pakkaukset ovat mahdollisimman vähämuovisia ja kierrätettäviä, herkut pakataan ja osa tuotteista valmistetaan Suomessa (Avainlipun verran), Kanelimamma tarjoaa työtä nuorille tai vähävaraisille ja tukee lasten ja nuorten urheilujoukkueita, lahjoittaa paljon hyväntekeväisyyteen, metsien suojeluun...


Mutta vastuullisuus on laaja käsite, jota tulee pohtia. Ja olen pohtinut sitä paljon. Useita asioita en ole muistanut kertoa kuten sitä, että perustin Kanelimamma-yrityksen, sillä halusin tarjota yrityslahjoiksi muuta kuin tavaraa. Syötävää, kuluvaa, mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaa. Siksi valitsin herkut. Harva enää tarvitsee tavaraa, koska sitä on liikaa. Ainakin minulla.


Olen kotona kahdelle lapselleni vesi- ja kierrätysvalvoja. Käsken koko ajan laskemaan vettä vähemmän; välillä pieneen kiukkuun asti. Meillä mikään pahvi tai muovi ei ajaudu vahingossakaan sekajätteeseen. Ja tätä samaa noudatan yrityksen varastolla. Ajan joka viikko pikku-Yariksellani pahvia ja muovia niille kuuluviin lajitelupaikkoihin. Toki pahvia tulee hyvin vähän, sillä kaikki menee eteenpäin. Jos jostain tulee herkkuja laatikossa, niin laatikon tyhjentymisen jälkeen siihen pakataan herkkuja jälleenmyyjille tai joululahjoja yrityksen henkilökunnalle. Kerroin tarjouksen saaneelle ostajalle, että Kanelimamma voittaisi kenties kierrätyspalkinnon, sillä sekajätettä syntyy vain yhden jätesäkillisen verran kuukaudessa!! Eikös ole aika vähän yritykseltä?


Vastuullisuus on myös muiden ihmisten huomioimista. Olen usein ylikiltti ja jälleenmyyjät saavat maksaa laskunsa "hieman" myöhässä ja jokaiseen lähetykseen on pakattu ilmaisia makeisia tai yllätyksiä. Ja niin tapahtuu aika usein myös verkkokaupan puolella :). On ilo ilahduttaa! Tällä hetkellä mietin, mitä tahoa voisin muistaa joulun aikaan isolla määrällä herkkuja: joulukahvia, suklaata, toffeeta, kotimaista glögiä... Ja ajattelin, että tänä jouluna ensi- ja turvakodit voisivat olla hyväntekeväisyyden kohteena.

Onko vastuullisuus pelkästään Suomessa valmistettua?

Vastuullisuus mielletään liian usein samaksi kuin kotimaisuus ja Suomessa valmistettu. Tämä asia tekee välillä surulliseksi, sillä eikö suomalaista työtä pidetä vastuullisena? Tai muita edellä luettelemiani seikkoja. Kaikki Kanelimamman herkut eivät ole valmistettu Suomessa vaan niissä Euroopan maissa, missä minun mielelestäni tehdään juuri Kanelimammalle parasta tuotetta. Mutta jokaikinen herkku ja varsinkin toffee työllistää niin paljon... Kaikki toffeet punnitaan ja pakataan käsin Roihupellon varastolla. Kun grammamäärät täsmäävät, niin tämän jälkeen pusseihin kiinnitetään paperietiketti, jonka olen itse suunnitellut ja joka on painettu Herttoniemen lähipainossa. Miellän makeisten pakkaamisen korun valmistukseksi. Makeispussissakin on monta käsityön vaihetta, ennen kuin siitä tulee kaunis lahja, jonka voi ojentaa jouluna lähimmäiselle tai yrityksen työntekijälle.


Kanelimammalta löytyy useita kotimaisia tuotteita: joulukahvia, glögiä, suklaapipareita, lahjapakkauksia, vateja, leikkuulautoja. Jos ostajalle on tärkeää kotimaisuus, niin voimme rakentaa lähes 100% Suomessa valmistetun yrityslahjan. Mutta korostaisin myös suomalaista työtä, sillä sitä on paljon ainakin Kanelimamman varastolla!


Mitenkäs sitten tarjouksen kävi? Kerroin rehellisesti ja avoimesti kaiken. Meni viikko. Tuli myönteinen vastaus. Yritys halusi hankkia henkilökunnan joululahjat pieneltä Kanelimammalta :). Olen siitä iloinen ja ylpeä, sillä Kanelimammaa pidettiin vastuullisena kaiken kertomani jälkeen. Ja ovathan herkut todella hyviä ja lahja on myöskin kaunis, sillä sen eteen on tehty paljon suunnittelutyötä. Ja muutakin työtä!


Hyvää joulun odotusta sinulle! Jos haluat, teen mielelläni sinunkin yrityksellesi tarjouksen työntekijöiden joululahjoista. Tänä vuonna herkut ovat toki jo aika lopussa, mutta ensi jouluna kannattaa olla ajoissa yhteydessä, niin voimme suunnitella yhdessä parhaan mahdollisen joululahjan työntekijöiden iloksi.


Ystävällisesti,

Hanne

52 views0 comments

Comments


bottom of page