top of page

Milloin ja mistä joululahjat hankitaan?


Olen toiminut yrittäjänä yli viisi vuotta ja tuntuu, että joulu aikaistuu joka vuosi; joulukuvastot on painettava jo kesähelteillä, että esitteet pääsevät jakoon elokuun puolella. Toki yritysten, jotka hankkivat suuria määriä henkilökuntalahjoja jouluksi, on tehtävä tilaukset varhaisessa vaiheessa, jotta lahjoja ehditään tuottaa joulun tarpeisiin.


Klarnan tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttajat hankkivat joululahjoja entistä aikaisemmin. Jopa 15% tutkimukseen osallistuneista (yli 1000 osallistujaa) ilmoitti hankkivansa ensimmäiset joululahjat jo syyskuussa. Tämä näkyi viime viikolla Habitare-messuillakin, jossa Kanelimammalla oli pieni osasto; varsinkin palapelejä ostettiin joululahjaksi ja myös joulukortit kävivät kaupaksi.


Tutkimuksen mukaan moni kuluttaja haluaa välttää joulustressin ja myös varmistaa tuotteen saatavuuden. 55 prosenttia suomalaisista uskoi käyttävänsä eniten rahaa lahjoihin Black Fridayna eli marraskuun puolella ja lahjoja hankitaan etenkin verkkokaupoista. Jos ei siis kaikkea syyskuussa, niin sitten viimeistään marraskuun lopussa! Toki pienyrittäjät ja käsityöläiset toivovat, että rahaa säästetään myös joulumarkkinoille, jotka ajoittuvat joulukuulle.


Millä summalla joululahjoja?


Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset 18–79-vuotiaat aikoivat käyttää jouluna


2021 joululahjoihin 341€. Suosituimpia joululahjoja ovat olleet vuodesta toiseen makeiset, vaatteet, kirjat, lelut ja lahjakortit. 40% kyselyyn osallistuneista aikoi ostaa ympäristöystävällisempiä lahjoja. Vastuullisuus on ollut myös tärkeä kriteeri yritysjoululahjojen valinnassa. Ostajalle on tärkeää tietää tuotteen alkuperä, raaka-aineet, pakkausmateriaalien ekologisuus jne. Viime jouluna sainkin kirjoittaa useita "vastuullisuuskirjeitä" henkilökunnan ja asiakkaiden joululahjoista vastaaville ostajille. Olen kirjoittanut aikaisemmin Kanelimamman vastuullisuudesta ja voit lukea siitä täältä.


Lahjat verkosta


Postin teettämän tutkimuksen mukaan yli 50% vastanneista aikoo hankkia joululahjoja verkkokaupoista. Tärkeimpänä syynä on aikataulun joustavuus; lahjat voi hankkia silloin kuin haluaa. Syynä verkkokaupan suosiolle löytyy myös hyvästä valikoimasta, ostamisen helppoudesta ja stressittömyydestä. Itsekin allekirjotan nämä näkemykset, mutta toisaalta yksilöllisiä lahjoja etsivät löytävät usein uniikkeja lahjoja joulumarkkinoilta ympäri Suomen.


Olen huomannut, että myös yrityksen joululahjoja hankitaan yhä enemmän verkosta, tai ainakin katsellaan sivuja, valitaan sopivimmat lahjat ja kysellään tarjousta tämän jälkeen.


Kanelimamma on pyrkinyt laajentaa valmiiden joululahjapakkausten määrää verkkokaupassa ja uskonpa, että monelle tulee valinnanvaikeus, sillä lahjasettejä on runsaasti. Olen pyrkinyt luomaan eri hintakategorian settejä, jolloin jokainen löytää omaan budjettiinsa sopivan joululahjan. Opettajien kiitoslahjoihin on noin 15€:n lahjasettejä kun taas esimerkiksi vuosijuhlaansa viettävälle yritykselle löytyy arvokkaampia sadan euron joululahjoja henkilökunnan ja asiakkaiden kiittämiseen.


Voit kurkistaa joululahjoihin täällä.


On syyskuu ja on aika hankkia ne ensimmäiset joululahjat :). Kaunista ja herkullista syksyä; nautitaan upeasta Suomen luonnosta.


Terveisin,

Hanne, Kanelimamma

13 views0 comments

Комментарии


bottom of page